Photo Exhibition


Portrait 1Ο Πάνος Καλτσάς εγκαινιάζει την δεύτερη ατομική του έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:

ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Οδοιπορικό στην «Εποχή των Πριγκίπων»!

Ένα ταξίδι στην Αιθιοπία, το οποίο σημαδεύει ανεξίτηλα…
Φωτογραφίες βγαλμένες από την ψυχή…
Εγκαίνια Παρασκευή 12 Οκτωβρίου ώρα 21.00.
iFocus Gallery: Ακαδημίας 57 και Ιπποκράτους 13 (Εντός Στοάς Οπερας), Αθήνα (στάση ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ).
Διάρκεια έκθεσης: 12- 21 Οκτωβρίου 2018
Ωρες λειτουργίας: Καθημερινές 10:00 – 18:00 Σαββατοκύριακα: 11:00 – 18:00
Tο βράδυ των εγκαινίων στο χώρο της γκαλερί θα βρίσκεται ο Συνθέτης-μουσικός Γιάννης Ψειμάδας, ο οποίος θα μας κάνει παρέα με μελωδίες από το σαξόφωνό του!
Το κρασί που θα σας κεράσουμε θα είναι από το αγρινιώτικο βιολογικό αμπέλι του κτήματος «Θανάση Καλτσά».

Είπαν – έγραψαν:

Βασίλης Αρτίκος (φωτογράφος): «Ο Πάνος Καλτσάς “ακούει” το θέμα στην σιωπή του, “βλέπει” το θέμα του προτού σηκώσει τον φακό, προτού κάνει το κλικ.»

Προσκύνημα στον Αγιο Γεώργιο. Λαλιμπέλα, Αιθιοπία. 2016

Παντελής Φλωρόπουλος (Λογοτέχνης): «Η αλήθεια είναι απλή: Πας σε μια έκθεση φωτογραφίας, επειδή γνωρίζεις τον δημιουργό από τις αναζητήσεις του, από τα στιγμιότυπα του μικρού ή του μεγάλου παρελθόντος που κράτησες στη μνήμη σου για να μην ξεχνάς την ευγενή παρουσία του στον κόσμο αυτό, θέλεις να διατηρείς την εικόνα και την οντοσύνη του ζωντανή στα υψίπεδα που λέγονται Φιλία, Εκτίμηση, Σεβασμός, εν τέλει δε, Αγάπη.

Έτσι πας. Γιατί δεν ξέρεις εκ των προτέρων την κατάκτησή του στον δικό του πόλεμο, στην δική του διαδρομή. Κι έμεινα άφωνος όταν – ανεβαίνοντας τη σκάλα του φουαγιέ – βρέθηκα μπροστά στον πρώτο πίνακα, γιατί πίνακας ζωγραφικής ήταν αυτή η φωτογραφία! Ήταν η απόκοσμη εκείνη εικόνα που με γράπωσε απ’ το σβέρκο και με καθήλωσε μπροστά σε μια σκηνή από το καθαρτήριο!

Ο δρόμος που άνοιξε σε μένα κοιτάζοντας τις θαυμαστές φωτογραφίες του Πάνου Καλτσά φτάνει μέχρι την κοινωνιολογία του Bottomore που μελέτησε τις πρωτόγονες κοινωνίες κι εξήγησε την γέννηση και την εξέλιξη της εξουσίας. Ναι, με τις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης που δείχνει μια χριστιανική κοινότητα στην Αιθιοπία, ο κοινωνιολόγος μπορεί να γράψει ένα ολόκληρο σύγγραμμα. Ιδού, στο τέλος, ποια είναι η ανυπολόγιστη (και, ναι, επιστημονική) προσφορά μιας τέτοιας πρωτοπόρας φωτογράφισης, η οποία, ναι, πάλι, έχει παγκόσμια σημασία!..»……

Παντελής Φλωρόπουλος (Λογοτέχνης) για τη φωτογράφιση θεατρικής παράστασης: «Ήθελα λοιπόν να γράψω ένα μεγάλο θέμα και στην δημοσίευσή του να μην το συνοδέψω με τις φωτογραφίες της παράστασης, αλλά με τις φωτογραφίες του Πάνου Καλτσά από τις πρόβες για την παράσταση. Κι αυτό, επειδή έγινα μάρτυρας του τρόπου που πήρε τις φωτογραφίες του ο Πάνος, την ώρα που τα παιδιά στην πρόβα έψαχναν να βρουν τα πατήματά τους κι αυτός αποτύπωνε την ένταση και την αναζήτησή τους. Έβγαινε από το ίδιο του το πλάνο, έβγαινε από το κάδρο, εξαέρωνε την δική του παρουσία για να εμφανιστεί ανεμπόδιστα κι αιθερικά η παρουσία των αισθημάτων που έβγαζε κάθε παιδί, άλλοτε με τη φωνή, άλλοτε με την φευγαλέα έκφρασή του.»

Νίκος Σκιαδάς (Πρόεδρος Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στ. Ελλάδας): «Ήταν μια γροθιά στο στομάχι, σε μια αλλοτριωμένη καταναλωτική Κοινωνία όπως είναι όλες οι Κοινωνίες του λεγόμενου Αναπτυγμένου Κόσμου. Και τούτο γιατί, μέσα από την Χριστιανική Αιθιοπία ανακαλύψαμε, όλοι όσοι βρεθήκαμε το βράδυ του Σαββάτου στο Παπαστράτειο Μέγαρο, ότι υπάρχει ακόμα κι ένας άλλος Κόσμος που μπορεί να στερείται τα αγαθά του δικού μας Πολιτισμού αλλά όμως που μέσα στη φτώχεια του φαίνεται ευτυχισμένος.

Ενας κόσμος που αγωνίζεται για το καλλίτερο, χωρίς να χάνει την ψυχή του.

Ενας κόσμος που μορφώνεται και μοχθεί μέσα σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες για να βελτιώσει την ζωή του, χωρίς να φοβάται τον έξω κόσμο, φιλόξενος και καταδεκτικός…»