Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: "ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Οδοιπορικό στην Εποχή των Πριγκίπων»

Ο Πάνος Καλτσάς εγκαινιάζει την δεύτερη ατομική του έκθεση φωτογραφίας

DSC 1311 print

Ένα ταξίδι στην Αιθιοπία, το οποίο σημαδεύει ανεξίτηλα…

Φωτογραφίες βγαλμένες από την ψυχή…

Editing: Δώρα Λαβαζού
Εγκαίνια Παρασκευή 12 Οκτωβρίου ώρα 21.00.
iFocusGallery: Ακαδημίας 57 και Ιπποκράτους 13 (Εντός Στοάς Οπερας), Αθήνα (στάση ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ). 
Διάρκεια έκθεσης: 12- 21 Οκτωβρίου 2018.
Ωρες λειτουργίας: Καθημερινές 10:00 – 18:00 Σαββατοκύριακα: 11:00 – 18:00.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: IFocusGallery: 210 3647088 Πάνος Καλτσάς: 6977904118
Tο βράδυ των εγκαινίων στο χώρο της γκαλερί θα βρίσκεται ο Συνθέτης-μουσικός Γιάννης Ψειμάδας, ο οποίος θα μας κάνει παρέα με μελωδίες από το σαξόφωνό του!
Το κρασί που θα σας κεράσουμε θα είναι από το αγρινιώτικο βιολογικό αμπέλι του κτήματος «Θανάση Καλτσά».

KaltsasAfisaWeb

Είπαν – έγραψαν για την έκθεση:

Βασίλης Αρτίκος (φωτογράφος):

Ο Πάνος Καλτσάς “ακούει” το θέμα στην σιωπή του, “βλέπει” το θέμα του προτού σηκώσει τον φακό, προτού κάνει το κλικ.»

Παντελής Φλωρόπουλος (Λογοτέχνης):

«Η αλήθεια είναι απλή: Πας σε μια έκθεση φωτογραφίας, επειδή γνωρίζεις τον δημιουργό από τις αναζητήσεις του, από τα στιγμιότυπα του μικρού ή του μεγάλου παρελθόντος που κράτησες στη μνήμη σου για να μην ξεχνάς την ευγενή παρουσία του στον κόσμο αυτό, θέλεις να διατηρείς την εικόνα και την οντοσύνη του ζωντανή στα υψίπεδα που λέγονται Φιλία, Εκτίμηση, Σεβασμός, εν τέλει δε, Αγάπη.

Έτσι πας. Γιατί δεν ξέρεις εκ των προτέρων την κατάκτησή του στον δικό του πόλεμο, στην δική του διαδρομή. Κι έμεινα άφωνος όταν – ανεβαίνοντας τη σκάλα του φουαγιέ – βρέθηκα μπροστά στον πρώτο πίνακα, γιατί πίνακας ζωγραφικής ήταν αυτή η φωτογραφία! Ήταν η απόκοσμη εκείνη εικόνα που με γράπωσε απ’ το σβέρκο και με καθήλωσε μπροστά σε μια σκηνή από το καθαρτήριο!

Ο δρόμος που άνοιξε σε μένα κοιτάζοντας τις θαυμαστές φωτογραφίες του Πάνου Καλτσά φτάνει μέχρι την κοινωνιολογία του Bottomore που μελέτησε τις πρωτόγονες κοινωνίες κι εξήγησε την γέννηση και την εξέλιξη της εξουσίας. Ναι, με τις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης που δείχνει μια χριστιανική κοινότητα στην Αιθιοπία, ο κοινωνιολόγος μπορεί να γράψει ένα ολόκληρο σύγγραμμα. Ιδού, στο τέλος, ποια είναι η ανυπολόγιστη (και, ναι, επιστημονική) προσφορά μιας τέτοιας πρωτοπόρας φωτογράφισης, η οποία, ναι, πάλι, έχει παγκόσμια σημασία!..»……

Νίκος Σκιαδάς (Πρόεδρος Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στ. Ελλάδας):

«Ήταν μια γροθιά στο στομάχι, σε μια αλλοτριωμένη καταναλωτική Κοινωνία όπως είναι όλες οι Κοινωνίες του λεγόμενου Αναπτυγμένου Κόσμου. Και τούτο γιατί, μέσα από την Χριστιανική Αιθιοπία ανακαλύψαμε, όλοι όσοι βρεθήκαμε το βράδυ του Σαββάτου στο Παπαστράτειο Μέγαρο, ότι υπάρχει ακόμα κι ένας άλλος Κόσμος που μπορεί να στερείται τα αγαθά του δικού μας Πολιτισμού αλλά όμως που μέσα στη φτώχεια του φαίνεται ευτυχισμένος.

Ενας κόσμος που αγωνίζεται για το καλλίτερο, χωρίς να χάνει την ψυχή του.

Ενας κόσμος που μορφώνεται και μοχθεί μέσα σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες για να βελτιώσει την ζωή του, χωρίς να φοβάται τον έξω κόσμο, φιλόξενος και καταδεκτικός…»

Scroll to Top