Στις εκβολές του Αχελώου

Οι ποταμοί Αχελώος και Εύηνος αποτελούν δυναμικά φυσικά στοιχεία, με επιβλητική, καταστροφική, αλλά και ζωοποιό δύναμη. Οι φερτές ύλες των δύο ποταμών, σε συνδυασμό με τα κύματα και τα ρεύματα του Πατραϊκού κόλπου, δημιούργησαν το εκτεταμένο σύστημα των έξι συνολικά λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Πρόκειται για έναν τριγωνικό περίπου χώρο, που οριοθετείται νότια από φυσικές λουρονησίδες και αμμοθίνες.
Στις εκβολές του Αχελώου αλλά και στην κοιλάδα του (προστατευμένο από την σύμβαση Ramsar), υπάρχει ένας μοναδικός υδροβιότοπος, με Μαυρογύπες, Φιδαετούς, Κορμοράνους, Αργυροπελεκάνους, Στρειδοφάγους, άγρια άλογα και πολλά ακόμα άλλα είδη, ενώ οι αμμοθίνες του αποτελούν ένα φαινόμενο σπάνιο για την Ελλάδα. Ένα τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς, ένας μοναδικός φυσικός ζωολογικός κήπος.
Η φωτογράφιση αυτών των περιοχών ξεκίνησε το 2018 και συνεχίζεται ακόμη. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η γνωριμία με τον τόπο αυτό, ο οποίος μεταμορφώνεται συνεχώς από τις προσχώσεις του Αχελώου, αλλά κυρίως η γνωριμία με τους λίγους ανθρώπους που σήμερα ζουν στις περιοχές αυτές, κόντρα στην λογική της αστυφιλίας.
Όλοι αυτοί δεν αποποιήθηκαν τον αληθινό τους εαυτό. Δεν τους μάγεψαν οι σειρήνες του εφήμερου, δεν απαρνήθηκαν αξίες πολύτιμες που για αιώνες έθρεφαν την ύπαρξη της Ελλάδας ως ιδέας κι ως τρόπου ζωής.
Καθώς περπατώ στις περιοχές αυτές, βλέπω αυτή τη μικρή, όμορφη και παράξενη πατρίδα. Φτιαγμένη απ’ τον αφρό της θάλασσας και τον πιο παιχνιδιάρη ήλιο του κόσμου. Χτισμένη πάνω στο γέλιο, το φιλότιμο και τη λεβεντιά των ανθρώπων της. Αυτή την πατρίδα την ευλογημένη απ’ το χέρι του Θεού.

Scroll to Top